logo 3
Milyen jelei vannak a romló mentális egészségnek?

Mentális egészségünk megőrzéséhez képesek kellene legyünk legalább arra, hogy felismerjük, mi a baj, vagy hogy egyáltalán baj van. Néhány jellel segítünk ennek felismerésében.

A nevén nevezés, az észrevétel már (majdnem) fél megoldás, ugyanis a mentális egészség romlása lehet hirtelen vagy fokozatos. Amikor a romlás fokozatos, nehezebb észrevenni a változásokat. A rossz mentális egészség jelei ritkán általánosak, személyenként változhatnak, ezért egyénre szabottak. Egy biztos: nem szabad megvárnunk a riasztóbb jelzések megjelenését, hogy komolyan vegyük a problémát. Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, ne hagyjuk figyelmen kívül…ha huzamosabb ideig nem érezzük jól magunkat, ez annak a jele lehet, hogy újra kell értelmeznünk a prioritásokat a mentális egészségünkről és az öngondoskodásról alkotott képünket. Elengedhetetlen, hogy megértsük a mentális egészség romlásának jeleit, hogy kellőképpen orvosolni tudjuk. Néhány jel, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni szerinte, ha a mentális egészségről van szó:

  • Elszigeteltük magunkat barátainktól és családunktól. Tudatosan vagy öntudatlanul kevesebb a kontaktus velük, kevesebbet vagyunk jelen a találkozókon és eseményeken.
  • Nehezen tudunk felkelni az ágyból és elvégezni a házimunkát. A túl sok alvás, vagy éppen ellenkezőleg, az elégtelen alvás a depresszió gyakori tünetei. Ezeket az alvászavarokat energiacsökkenés kíséri. Még az olyan egyszerű cselekedeteket is nehéz elvégezni, mint a felkelés vagy a fürdés.
  • Szorongónak, aggódónak, depressziósnak és/vagy reménytelennek érezzük magunkat.
  • A súlyunk vagy étvágyunk megváltozott.
  • A hangulatában hirtelen változást észleltünk.
  • Nehezen tudunk koncentrálni és döntéseket hozni.
  • Elvesztettük az érdeklődésünket bizonyos dolgok iránt, és nincs motivációnk. Még azok a dolgok sem váltanak ki belőlünk semmit, amelyek korábban örömet okoztak, vagy kellemesnek tűntek számunkra.
  • Túlterheltnek, szétesettnek vagy lelassultnak érezzük magunkat. Ez mind a munkahelyen, mind az egyedüllétben, mind a teljes társasági kapcsolatokban érezhető/érzékelhető.

 

Facebook
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

További blog cikkek