logo 3
Tudunk-e jól bocsánatot kérni?

Tévedni emberi dolog, – szokjuk mondani – legyen az a mindennapi tevékenységeinkben vagy romantikus, szakmai vagy családi kapcsolatainkban. A kulcs az (lenne), hogy tudjuk felismerni ha hibáztunk, és hogy tudjunk bocsánatot, elnézést kérni.  Azt is tudjuk jól, hogy ez egyáltalán nem könnyű és egyszerű, és sajnos sokszor azt sem tudjuk, hogy hogyan kell jól csinálni. Jó szándékunk ellenére gyakran ügyetlenek vagyunk. A szeretet nyelvének „atyja” Gary Chapman, amerikai író, házassági tanácsadó, valamint Jennifer Thomas klinikai pszichológus megalkották a „megbocsátás nyelvét” is, amely a szeretetnyelv mintájára szintén ötféle, és mindenik más módon fejezi a megbánás folyamatát.

Melyek ezek, hogyan lehet felismerni őket és a lehető legjobban használni a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatokért?

A megbocsátás 5 nyelve

Ha megtanuljuk beazonosítani a saját bocsánatkérés „nyelvünket”, akkor nemcsak jobban megismerhetjük önmagunkat, hanem a körülöttünk lévőkkel is jobban kommunikálhatunk. Ez segít abban, hogy a lehető legmegfelelőbb módon fejezzük ki bocsánatkérést, és hogy a konfliktusokat egészséges és pozitív módon oldjuk meg. Ezenkívül, ha meghatározzuk a saját megbocsátás nyelvünket, jobban megértjük, hogyan fogadhatjuk ezt másoktól, és melyik a számunkra legkomfortosabb, a legjobban „testhez álló”.

1. A fájdalom kifejezése

Ez a legegyszerűbb módja a bocsánatkérésnek. Némi önvizsgálatra van szükség ahhoz, hogy beismerjük, hogy megbántottunk valakit, és megbántuk azt, amit tettünk. Ez egyszerűen megoldható egy olyan mondattal, mint például: „Sajnálom, hogy megbántottalak”, de mind önmagunk, mind a másik számára fontos, hogy felismerjük a vétkünket, és az okozott fájdalmat.

2. Felelősségvállalás

A bocsánatkérés során a tetteinkért való felelősségvállalás nagy bátorságot igényel, ebben még nagyon sok tanulnivalónk mind egyéni, mind társadalmi szinten. Nem csak elismerjük, hogy tévedtünk, hanem felelősséget is vállalunk. A bocsánatkérésnek ebben a formájában a lehető legközvetlenebbnek kell lennie, anélkül, hogy kifogásokat keresnénk. Ez arról szól, hogy teljes felelősséget vállalunk tetteink következményeiért. „Egyeseket az egójuk vagy a büszkeségük megakadályozhat abban, hogy így őszintén bocsánatot kérjenek. Mert akkor személyesen kellene viselniük a konfliktus eredetét, és nem másokra vetíteni a hibáikat” – magyarázza dr. Chapman. Ez a módszer jól működik azoknál az embereknél, akiknek hallaniuk kell, hogy „tévedtem”, „hibáztam”, hogy valóban úgy érezzék, a bocsánatkérés őszinte. Egy ilyen kijelentés: „Sajnálom. Nem kellett volna ezt mondanom/megtennem, és nincs mentségem arra, hogy megtettem/mondtam” – tökéletes lenne!

3. Őszinte megbánás

Bocsánatot kérni jó dolog, de jobb nem megismételni ugyanazt a viselkedést. Ily módon a bocsánatkérés ígéretet is tartalmaz. Abban, hogy a jövőben jobban odafigyelünk, és hogy megfontoljuk a cselekedeteinket egy kulcsfontosságú elem a változás iránti vágyunk szóbeli kifejezése. „Őszintén sajnálom a történteket. Legközelebb inkább ezt/így csinálom. Ez többé nem fog megtörténni” – ezt is mondhatjuk például. Így a másik fél megnyugszik, mert nemcsak megbántuk a tévedést, hanem igyekszünk a jövőben kikerülni/másképp cselekedni.

4. Kárpótlás felajánlása

Ebben az esetben egy konkrét cselekvéssel kérünk bocsánatot, mindamellett, hogy szóban kimondtuk, hogy sajnáljuk. Néha a szavak nem elegek. Ez a fajta megbocsátási nyelv arról szól, hogy tegyünk valamit a másikért, hogy kárpótoljuk a fájdalmat. „Ez lehet a saját bocsánatkérés nyelvünk, vagy a partner nyelve, ha bármelyikünk egyfajta kiigazítást, jóvátételt vagy a szeretet konkrét megnyilvánulását érzi szükségesnek. Ez segít jobban befogadni és elfogadni a másik mentegetőzését” – elemzi dr. Thomas pszichológus. „Sajnálom ezt az esetet/helyzetet. Ezt fogom tenni azért, hogy megbocsáss.” – ezt lehet mondani ebben a felállásban.

5. A megbocsátás kérése

Bocsánatot kérni egy dolog, megszerzése egy másik dolog. Nem kényszeríthetünk valakit arra, hogy megbocsásson nekünk, és nem presszionálhatjuk, hogy kicsikarjuk belőle a pozitív választ. Fajsúlyosabb események, például árulás vagy megcsalás esetén tudnunk kell tiszteletben tartani a másik személyes terét. Bizonyos dolgokhoz idő kell, érettséget és tiszteletet mutat, ha másoknak hagyjuk ezt a teret. Az már egy másik téma, amikor tudni kell időt kérni…de most nem erről van szó. Kérjünk bocsánatot, és adjunk időt az érintettnek, hogy eldöntse, meg akar-e bocsátani nekünk. „Nagyon sajnálom, amit tettem. Remélem, hogy megbocsátasz…meg tudnál bocsátani?” – az ilyen típusú bocsánatkérés jó kezdet lehet ezekben az esetekben.

Facebook
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

További blog cikkek